Náušnice, ozdoba nemalých rozměrů

Náušnice, ozdoba kterou nosíme na uchu. Nošení náušnic je typické pro ženy ale v dnešní době je nosí také i někteří muži například repeři. Uši se většinou ženám píchají jako malým holčičkám. Současné náušnice v některých případech symbolizují, stejně jako jejich mnohem starší sestry ze starověku, postavení a finanční možnosti ženy.

 

Historie náušnic:

Náušnice byly v minulosti důležitým ukazatelem náboženské nebo kmenové identity nositele. První zmínky o použití náušnic jsou datovány až kolem roku 3000 př. n. letopočtem. První nálezy pocházejí z roku 2500 př. n. letopočtem, které byly nalezeny v královské hrobce. Tímto objevem se potvrdilo, že náušnice sloužily svému nositeli také jako důkaz bohatství, o čemž svědčí i používání náušnic samotným králem Tutanchamonem.

 

Propichování uší:

Pro nošení náušnic je potřeba propíchnutí neboli penetrování ušního lalůčku. Většinou se tento zákok dělá mezi 3. až 6. měsícem věku. V tomto věku totiž dívka na bolest rychleji zapomene. Ušní lalůček je už také dostatečně velký, aby se dal dobře propíchnout, ale nikoli příliš silný. Metody penetrace ušního lalůčku se používají nejčastěji dvě, a to propíchnutí nebo nastřelení. K propíchnutí se používá jehla, která penetruje lalůček. Metoda nastřelení je šetrnější, jelikož při ní neteče z lalůčku krev. Provádí se nastřelovací pistolí a při této metodě se doporučuje použití na zhruba první dva měsíce náušnice z chirurgické oceli a poté již je možné nasadit finální náušničky.

 

Způsoby uchycení na ucho:

Existují tři základní způsoby uchycení.

Visací - zúžený konec náušnice se provlékne dírou v uchu a zajistí se speciální koncovkou

Kruhy - zúžený konec náušnice se provlékne dírou v uchu a spojí se s druhým koncem, vznikne uzavřený kruh.

Klipsové - náušnice se uchycuje přicvaknutím klipsny na ucho. Zde není zapotřebý propíchnutí neboli penetrace ucha.

 

Různé druhy zapínání:

Existuje několik druhů zapínání náušnic. Nejčastěji se setkáme s puzetou, brizurou, balónkem a na klapku.

Na klapku - Zapínání je umístěno na zadní straně náušnice a je opatřeno klapkou, která náušnici uzavře a brání tak jejímu otevření a ztrátě.

Brizura - Brizura se zapíná vepředu. Vhodná pro děti od 3 měsíců do 5 let. V případě, že se uši propichují jehlou, dají se náušnice ihned nasadit.

Puzeta - Uzávěr ve tvaru puzety se u tohoto typu zapínání nasazuje na tyčku náušnice. Tyčka je opatřena zářezem, do kterého puzeta zapadne a nesklouzne. Puzeta drží na uchu trochu méně než šroubovací typ balónek, ale pokud se náušnice dítěti o něco zachytí, povolí dříve, čímž můžeme zabránit případnému poranění ucha.

Balónek - Velmi bezpečné zapínání, maximálně omezující ztrátu náušničky. Často se v tomto typu usazují nečistoji a je potřeba pravidelně čistit.

 

Nejčastějšími materiály, ze kterých se náušnice vyrábějí jsou:

Kovy - jako například zlato, platina, ocel či stříbro. Kovové náušnice často bývají doplněny různými zirkony, skleněnými kamínky či drahokamy.

Plast - plastové náunice se nejčasteji vyrábějí z polymerové hmoty či FIMO.

Přírodní materiály - náušnice z přírodních materiálů se nejčastěji vyrábějí ze dřeva, slonoviny či pryskyřice.

 

„Módu si můžete koupit, ale styl, ten musíte mít.“ —  Coco Chanel francouzská módní návrhářka 1883 - 1971