Náušnice - malý dárek, který udělá obrovskou radost

Náušnice ve starověku - ozdoby mocných….

Náušnice jsou nejznámějšími ozdobami ušních lalůčků, které se v párech různým způsobem na ně připevňují. Jde o jednu z nejstarších forem uměleckého zkrášlování těla. V minulosti náušnice symbolizovaly bohatství a vysoké společenské postavení těch, kteří je okázale nosili. Nosí se již od samotného úsvitu lidstva a jejich používání je doloženo u mnoha prastarých kultur. První zmínky o nošení náušnic se objevují už od roku 3000 př. n. l. Přímé archeologické nálezy máme pak z území dnešního Iráku, z doby okolo roku 2500 př. n. l.. V tomto případě byly součástí výbavy panovníka uložené do královské hrobky.

Obecně by se dalo říct, že v historii nosili muži náušnice častěji než dnes. Dokládá to i nález v hrobce faraóna Tutanchamona (1345 - 1327 př.n.l.). Zda dochovaná náušnice pocházela přímo z lalůčku staroegyptského krále Tutanchamona nebo to byl jen posmrtný dar uložený do jeho hrobky, se už nejspíš nedozvíme. Naleziště v Údolí králů u Luxoru není zdaleka jediným místem nálezu zdobných náušnic.

…a amulety chránící člověka před zraněním i před zlou magií

V období mínojské civilizace (2700 až 1450 př. n. l.) převažovaly zlaté, stříbrné a bronzové náušnice, jak lze vidět na freskách nalezených na starověké Théře (dnešní ostrov Santorini). V pozdně minojské éře a během raného mykénského období (1600-1000 př. n. l.) se nosily náušnice s přívěsky kónického tvaru. Také staří Řekové se ozdobovali náušnicemi: již v té době sloužily nejen jako módní výstřelek, ale také jako ochrana proti zlu.

Další důkazy o tom, že si muži ve starověku oblíbili nosit náušnice, přinášejí obrazy vojáků perské říše, jež se nalézají na některých z dochovaných zdí paláce. Pocházejí z období Achajmenovské říše (550–330 př. n. l.), z tehdejšího hlavního města Persepolis.

Náušnice ve světle současnosti

Význam náušnic se od starověku příliš nezměnil; také dnes jsou ty nejdražší kousky důkazem ekonomické prosperity svého majitele. I když v současnosti bychom měli uvádět, že jsou to spíše majitelky. Velká většina dnešních žen nosí náušnice už od útlého věku. Oproti minulosti prodělal značný vývoj způsob propíchnutí ušních lalůčků. Už naštěstí nepřipomíná středověké mučení, a tak malá děvčátka zvládají nepříjemnou proceduru propichování lalůčků statečně, bez větších obtíží a zdravotních následků. U dívek je propichování uší „rituálem“, který probíhá mezi 3. až 6. měsícem dítěte. V tomto raném věku se tak děje z řady důvodů - malé dítě na bolest rychle zapomene, ušní lalůček není ještě tak silný a propíchnutí je snazší. V neposlední řadě si imunitní systém malého dítěte s takovým poraněním poradí rychleji. Navíc je mnohem širší nabídka zdravotně nezávadného materiálu, z něhož mohou být náušnice vyrobeny.

Šperk, který se neztratí

Uchycení náušnic v uších musí být pohodlné na nošení, jednoduché a bezpečné. Často jde o velmi drahý šperk, a tak si jejich nositelka musí být jistá, že se samy neodepnou a že je někde neztratí. V mnoha případech jsou náušnice dárkem od rodičů, prarodičů nebo partnerů, popřípadě památkou na někoho blízkého, takže taková ztráta bývá o to bolestnější.

U náušnic se můžeme setkat s různými druhy zapínání. My zmíníme ty nejčastější.

U nás i na Slovensku převažuje u náušnic, které jsou určeny malým dětem, způsob zapínání zvaný brizura. Jedná se o náušnice se zapínáním zepředu, kdy háček náušnice se zasune do jejího očka. Tento způsob zapínání náušnic představuje účinný prostředek proti jejich samovolnému rozepnutí, což je zejména u nejmenších dětí, které si strčí do úst vše, co mají po ruce, zvlášť důležité. Zapínají se zepředu.

Podobný účel splňuje zapínání s označením balónek. Je rovněž velmi oblíbený, protože i on minimalizuje možnost rozepnutí náušnice. Pevná část náušnice, označená jako dřík, je na konci opatřena závitem. Na něj se našroubuje matička ve tvaru balónku.

Dále existují oblíbené náušnice se zapínáním na klapku. Klapka umístěná zadní straně náušnice zacvakne, uzavře a znemožní její odepnutí a následnou ztrátu. Sehnat můžete i náušnice se zapínáním zvaným puzeta, s níž se můžete setkat především u drobnějších šperků. Podobně jako u balónkového zapínání je tato náušnice vybavena tyčkou (dříkem), který je připevněn zezadu na náušnici. Dřík je opatřen malým kruhovým zářezem, do nějž puzeta zapadne a zabrání tak uvolnění náušnice.

Všechny tyto typy zapínání vyžadují, aby bylo ucho propíchnuté. Sehnat můžete i náušnice, které lze připnout i na nepropíchnuté ucho. Tak zvané náušnice „na klips”, ale jejich nošení není tak komfortní. Náušnice si také můžete nechat nastřeli.

Náušnice - dárek pro každou příležitost

Ať už dírky v uších máte nebo si ušní lalůčky necháte propíchnout až v dospělosti, stále platí, že jsou náušnice krásným dárkem k řadě příležitostí. Můžete je darovat k svátku, k narozeninám, k Vánocům, k maturitě, k promoci, při narození dítěte nebo k výročí svatby. Velkou výhodou náušnic je, že je velmi snadno můžete sladit i s dalšími nošenými šperky, módními doplňky i aktuálně zvoleným outfitem.

Jedno je však jisté: v e-shopu HGM.CZ si určitě vyberete.