Bižuterie

Bižuterie Jablonec - První náznaky bižuterie pochází z Afriky a je jedním ze základních módních rysů lidské kultury. Bižuterie Jablonec První korálky, jestli tomu můžeme takhle říkat byly veškeré předměty určené k dekoraci těla, oděvů či doplňků. Jedny z prvních  korálků byli z mořských šneků, které byly nalezeny před 75 000 lety v jeskyni Blombos.

Před 7 tisíci lety bylo vidět první znamení moderních šperků z bižuterie. Proč vlastně vznikla bižuterie? Jedním z příčin bylo to jak nahradit šperk tak, aby jeho kvalita byla dobrá a to za levnější cenu, ale to neznamená, že bižuterie musí být levná. Z hlediska provedení nemusí být mezi šperky a bižuterií žádný rozdíl. Materiály, které se používají při výrobě bižuterie: obecný kov, plast, sklo, plastické hmoty, přírodní materiály a keramika

Něco z novodobé historie jak se vyvíjela a jeji rozmach, který pomohl bižuterii na výsluní zapříčinila demokratizace po antifeudální revoluci v Evropě. Další roli bylo zvýšení životní úrovně a učinit jedince nápaditějším a tím vylepšit naši imič a postavení ve společnosti. Nesmíme zapomenout, že Česká republika patřila k velmocím s bižuterií. Naši čest a chválu nám dalo město Jablonec nad Nisou. První písemná zpráva o osidlování Jablonce je z roku 1356. V polovině 18. století začal rozmach a tvorba bižuterie vyplouvat a lidé se o bižuterii začali zajímat. Do města přicházeli první exportéři z celého světa. Objevovali se první exportéři typu Jana Františka Schwanna, kteří dělali velké jméno městu Jablonci. Díky bižuterie a sklářství si  město Císařským rozhodnutím z 21. dubna 1808  stalo městem trhu a obchodních příležitostí. Ve 30. a 40. letech 19. století měl Jablonec styky s celým světem a to hlavně díky bižuterii. Po obsazení pohraničí Německem bylo i Jablonecko v letech 1938 - 1945 součástí německého státu. I nyní najdete ve městě podnikatele, kteří se snaží držet ve městě tradici, k bižuterii. Jablonec nad Nisou je i nadále nazýván městem bižuterie a skla.