Bižuterie - laskavý dar přírody inspirovaný životem

Umění zaujmout

Nejsou to pouze příslušníci živočišné říše, kteří se neodbytně snaží strhnout na sebe pozornost příslušníků opačného pohlaví. I my jsme nedílnou součástí přírody a sdílíme s ní veškerá odvěká tajemství. Touha líbit se je v nás zakotvena odpradávna. Pomocí atraktivních barev, tělesných proporcí, ozdob, ladných pohybů spojených s tanečním uměním i jiných triků, které mají co dělat s rituálem namlouvání, se snažíme předehnat své soky v lásce. Nebo alespoň získat úctu, přátelství či vyšší příčku na společenském žebříčku. Zdálo by se to tak prosté, že odpověď na to, proč se lidé krášlí, malují, tetují, zdobí šperky, nosí atraktivní účesy i piercing, je tímto zodpovězena.

Není.

Lidé nejsou zvířaty a chtějí víc. Ozdoby u nich nemají pouze ten jeden primární dekorativní účel, o němž píšeme v úvodu. Ano, snaha líbit se a zaujmout jistě hraje nemalou roli. Ale zrovna tak je důležité zmínit prvek sebeprezentace. Především o ženách platí, že jejich oblečení, způsob líčení, ozdoby, šperky, to vše je také snaha vyjádřit své pocity a myšlenky jinak než slovy či gesty. Většina z nich se snaží (byť jen podvědomě) stylizovat, podtrhnout svoji osobnost, být jedinečná a originální.

Vše potřebné na dosah

Jedním z prostředků, jak docílit skvělých výsledků za rozumnou cenu je bižuterie. Nosila se téměř ve všech kulturách i v časech a její výroba spadá mezi nejstarší lidské činnosti, které se nacházejí na pomezí řemesla a umění.

Název bižuterie pochází z francouzského označení pro šperk: bijou. Pro její výrobu se nejčastěji používají přírodní materiály jako dřevo, suché plody, kůže, dále také kameny, kov, keramika a některé syntetické materiály. Pod rukama pečlivých výrobců se proměňují v korále, originální náušnice nebo slušivé náhrdelníky. Vznikají z nich skvostné brože, ozdůbky kabelek i šatů, elegantní náramky, jedinečné hřebeny a sponky do vlasů či ozdobné jehlice.

Víc než zlato a drahé kamení

Prestiž bižuterie není tak vysoká jako klasických šperků zhotovených z drahých kovů (zlato, stříbro, platina), drahokamů, polodrahokamů a perel. Tvrzení, že jde o jejich cenově dostupnou variantu nebo lacinou imitaci, však příliš neobstojí. Pokud je jakýkoliv kousek bižuterie inspirovaný skutečným životem, zpracovaný s veškerou řemeslnou poctivostí a především darovaný s nehynoucí láskou, mnohdy znamená daleko víc než nejdražší briliantový náhrdelník.

 

Další informace ohledně bižuterie:

Základním předpokladem pro výrobu skla je dostatek základních surovin, tedy vody, kvalitního dřeva a sklářských písků s obsahem 60 - 80% oxidu křemičitého.